Harrastusmahdollisuudet kesällä

Kalastus

22Ruunaan koskialue (pituus 16 km) tarjoaa kalastajille mahtavat kalapaikat yhdellä luvalla. Luontaiseen kalakantaan kuuluvat taimen, harjus, hauki, siika, kuha, ahven ja järvilohi. Taimenta ja kirjolohta istutetaan säännöllisesti koko kalastuskauden ajan. Saaliin voit savustaa tai loimuttaa. Jos haluat kalastaa rauhassa, voit jopa varata oman kosken (Kattilakoski) käyttöösi! Katso Kattilakosken alasivu.

Lapsille on oma mato-ongintapaikka.

Myös pilkkiminen mahdollista.

Alamitat: Rasvaevällinen taimen päästettävä aina pois, rasvaevä leikattu taimen 40 cm, harjus 40 cm, kuha 45 cm. Kirjolohella ei ole alamittaa.

Kalastusluvat voitte ostaa joko paikan päältä tai eräluvat.fi -verkkokaupasta.

 

23Ikimuotoinen koskenlasku

Varaa meiltä paikka ikimuistoiseen koskenlaskuun! Voit laskea 4 koskea kumiveneellä tai kaikki 6 koskea puuveneellä.  Veneestä näet mukavasti Ruunaan alueen erämaaluonnon kauneuden ja monipuolisuuden. Joskus vesi voi vähän roiskahtaa...Retkeilyreitit

24Alueella on yli 50 kilometriä erittäin hyvin merkittyjä retkeilyreittejä, jotka liittyvät maakunnalliseen Karhunpolku-reittiin (Patvinsuo-Ruunaa-Kuhmo 143 km). Ruunaan retkeilyalueella on yli 30 valmista nuotiopaikkaa ja laavua polttopuineen. Nauti nuotiokahvit tai paista makkaraa luonnon rauhassa veden virtausta katsellen hiljaisuudesta nauttien.

Mikäli haluat kävelyn sijaan nauttia retkeilystä pyöräillen, sekin onnistuu. Retkeilykeskukselta löydät vuokrattavissa Pole-fatbikeja.

Upeat koskimaisemat

Upeat koskimaisemat houkuttelevat vaeltamaan. Koskikierroksen soisilla osuuksilla on pitkospuut. Reitit sopivat hyvin ensikertalaisille ja vähemmän liikuville. Valinnan varaa on reiteissä 1-50 km kunnon ja mielialan mukaan.

28Vaella vaikka Haapavitjalle, joka sijaitsee 6 km päässä Neitikoskelta. Haapavitja on Suomen viimeisen markka-arvoisen postimerkin aiheena. Haapavitjalla on laavut molemmilla puolilla jokea.

Miksi mennä Lappiin saakka, kun Ruunaalta löydät loistavat vaellusmaastot!

Vesiluontoradat

Voit vuokrata kanootin tai soutuveneen ja kiertää niillä järvialueilla olevat vesiluontoradat, n. 5 km tai n. 15 km. Radoilla rastitaulut joissa kerrotaan alueen luonnosta, eläimistä, kaloista ja Lieksanjoen historiasta. 

Maan parhaat rodeomelojat harjoittelevat Neitikoskessa. Koskitemppuilua on kiva seurata vaikkei itse uskaltaisikaan sekaan! Melontaretken voit aloittaa vaikka rajavyöhykkeen pinnasta. Kuljetus yläjuoksulle järjestyy jos haluat useamman päivän melontaretken.

Viihtyisää illanviettoa

29Illan hämärtyessä voit siirtyä illanviettoon viihtyisään ja tilavaan kotaan. Nauti loimulohesta ja nuotioletuista tai paista makkaraa tai...

Neitikosken partaalle pääsee 500 metriä pitkää lankkusiltaa pitkin. Se on niin leveä, että pyörätuolillakin pääsee sitä pitkin kalaan. Sillalla on hyviä heittolaitureita. Sopii vaikka piikkikoroillekin..., eli hame päällä kalaan!

Kävelysilta vie ihailemaan Neitikosken kuohuja ja ohi kulkevia koskiveneitä aivan läheltä - kuitenkin kastumatta.

31 32